Tekstroverte trives best med tekst

Du finner ikke ordet i norske ordbøker (enda), men «tekstrovert» er et begrep som stadig flere av oss kjenner oss igjen i.

De fleste av oss snakker stadig vekk med andre i tekstmeldinger, både privat og på jobb. E-post, chat, SMS, sosiale medier – i vår digitale hverdag forgår mye av kommunikasjonen gjennom fingrene våre.

Mens noen synes det er upersonlig å kommunisere skriftlig, så er det andre som trives mye bedre med å tekste enn å prate ansikt til ansikt: de tekstroverte.

Føler seg modigere skriftlig

Den tidligste definisjonen av «textrovert» i Urban Dictionary er fra 2008 (året etter at Apple lanserte iPhone).

Ordet ble opprinnelig satt sammen av «texting» og «introvert», og de mest brukte definisjonene er:

  1. En person som føler seg mer modig skriftlig enn i virkelige samtaler.
  2. En som helst vil si hva hen virkelig føler gjennom tekstmeldinger.

Med den digitale utviklingen har betydningen av begrepet blitt utvidet til å inkludere alle som foretrekker en skriftlig kommunikasjonsform – uavhengig av personlighetstrekk.

Introverte og ekstroverte tekstroverte

En tekstrovert er altså ikke nødvendigvis introvert, selv om et av de typiske kjennetegnene er å være mer utadvendt i tekst enn i person. Også typisk ekstroverte mennesker kan føle seg mer «fri» ved å holde andre på avstand gjennom skriftlig kommunikasjon, ifølge psykologer.

Å være utpreget tekstrovert er ikke noe problem i seg selv. Tvert imot – for noen kan det være en stor fordel, og en mulighet til å briljere på et område.

Problemet oppstår idet man har angst for den personlige kontakten med mennesker, og føler seg hemmet i det virkelige livet. Eller idet man blir så tøff bak tastene at det er plagsomt for andre.

Da handler det om andre ting enn tekstroversjon.

LES OGSÅ: Prikk, prikk, prikk …

1 av 9

2 av 9

3 av 9

4 av 9

5 av 9

6 av 9

7 av 9

8 av 9

9 av 9